Friggeboden är en av Sveriges vanligaste byggnader. Den lilla stugan på max 15 kvadratmeter är oerhört praktiskt och populär. Här kommer tre tips för friggeboden.
Var får du bygga en friggebod?
Namnet Friggebod kommer från Birgit Friggebod, ministern som -79 tog bort kravet på bygglov på en liten bod på tomten. Hennes namn passade dessutom mycket bra till den lilla stugan. Dagens friggebodar får högst vara 15 kvadratmeter stora och 3 meter höga; annars blir de en Attenfallare. Du får sätta upp en friggebod utan att ansöka om bygglov på en tomt som redan har ett hus. Bredvid villan i kvarteret eller som extra gästhus vid sommarstugan. Dock aldrig närmare än 4,5 meter från tomtgränsen. Undantag finns i vissa bostadsområden med särskild detaljplan. Vanligtvis köps en friggebod som en byggsats, som du sedan bygger upp själv.
1# Extra bod på tomten
En friggebod är den perfekta boden om du behöver mer plats för dina utesaker. Det kan vara klokt att satsa på en bod som är avlång om du ska ha den som förråd. Då får du lättare plats med stegen och andra avlånga saker under vintern. Det är skönt att veta att gräsklipparen och utemöblerna står på ett bra ställe under vintern. Du hittar allt du behöver för ditt sommarliv, som gräsklippare och växthus hos Buildor, självklart online.
2# Gäststugan
Friggeboden är perfekt som gäststuga, antingen på tomten eller vid sommarstugan. Som gäststuga kan det passa bättre med en fyrkantig byggnad, gärna med loft eller uteplats. Om du bygger in våningsäng i stugan kan du få plats med flera gäster.
3# Sommarstugan
Det är många som börjar sitt sommarparadis med en friggebod och sedan bygger ut den. Det är också vanligt med sommarställen med en lite större stuga och med en drös friggebodar runtom på tomten. Passar perfekt för familjen eller släkten som vill umgås, men ha varsin sommarstuga.