Nu för tiden, precis som förr i tiden, byggs byggnader i många olika material. Det finns väldigt många olika byggnadsmaterial att välja mellan, vilket har gjort att personer som ska bygga hus måste ta ställning till vilket eller vilka material de vill använda sig av. En del material kräver mer underhåll än andra för att fortsätta att vara hållbara. Ett material som inte kräver så mycket underhåll är byggnadsstenen.

Definitionen av byggnadssten

Byggnadssten är en sten som används för anläggningar och byggnader, vilket går att tyda av namnet. Det är en sten som bryts ur från berggrunden, vilket gör den till en natursten. Byggnadsstenen går att använda på många olika sätt i byggnader, exempelvis går den att använda i husfasader, golv och trappor. Det har även blivit allt vanligare att använda sig av stenen i inredningen, då ofta i köksbänkar och öppna spisar.

Stenen kan få olika utseenden beroende på vilken ytbehandling den får, exempelvis kan den poleras, brännas eller sandblästras. Detta gör att man kan skapa olika intryck i byggnaden trots att man endast använder sig av en sorts byggnadsmaterial.

Stenens historik i byggnadshistorien

Att använda sig av sten av olika bergarter som byggnadsmaterial är något som varit populärt i årtusenden. I Sverige har det dock även varit vanligt att använda sig av lösa stenar som byggnadsmaterial, detta har varit vanligt sedan stenåldern. Då använde man sig främst av granit, som även är vanligt att använda sig av i dagens byggnationer. Utöver att använda sig av lösa stenar har det även varit populärt att hugga sten. Dock är detta något som forskare tror blev populärt och nådde Sveriges fastland först på 1000-talet. Då gör de undantag från bildstenar som finns på Gotland.

Det finns de byggnader som helt byggts i sten och som inte fått något annat material invändigt. Den äldsta stenbyggnaden som finns i Skandinavien är en kyrka som finns i Roskilde och heter Sankt Clemens Kirke. Om man istället endast ser till den skandinaviska halvön så finns den äldsta stenbyggnaden i Sverige utanför Lund, närmare bestämt i Dalby. Byggnaden är Dalby heligkorskyrka och den började byggas omkring år 1060.

Många stenbyggnader som finns är kyrkor, dock finns det även andra byggnader som är byggda i byggnadsstenar. Exempelvis finns det slott och borgar som också är hela stenbyggnader.

Det finns stora skillnader på hur man förr byggde i sten och hur man bygger idag. Redan på 1200-talet utvecklades tekniken för stenbyggnader, vilket gjorde att man kunde börja bygga större byggnader.

I Sverige finns det en hel del olika byggnads- och ornamentstenar, en del av de vanliga stenarna är granit, kalksten, marmor och sandsten. Inom dessa material finns det olika typer av sten, exempelvis finns det bohusgranit och Smålandsgranit.

galore