Det finns många sevärdheter i världen, en del mer omtalade än andra. En del av dessa sevärdheter är byggnader och flera tusen, om inte miljoner, människor åker till platsen där byggnaden finns varje år. Ordet byggnad måste dock inte syfta på ett traditionellt hus eller liknande som många kanske associerar ordet med. Det kan exempelvis även vara en Egyptens pyramider som också är en av världens mest omtalade byggnader, närmare bestämt Cheopspyramiden.

Historian kring pyramiden

Cheopspyramiden, som även ibland brukar kallas för Khufupyramiden ligger på Gizaplatån som ligger i Egypten i Kairo. I staden finns en del pyramider men detta är den största som finns på Gizaplatån. Man vet inte helt exakt när pyramiden byggdes, dock tror man med största sannolikhet att den byggdes under Egyptens farao Cheops regenttid som pågick i början av 2500-talet före Kristus.

Det som gör att pyramiden anses vara en av världens kändaste byggnader är bland annat att många fascineras av pyramiden och dess byggnadsteknik som är väldigt avancerad om man ser till de verktyg och maskiner som de hade att använda sig av under denna tid. Pyramiden är i dagsläget hela 138 meter hög.

Från början när pyramiderna byggdes, byggde man dem med ett slätt yttre. De fick ytan slät på grund av att de täckte utsidan med vitpolerad kalksten. Detta är dock inget som turisterna idag kan se när de besöker området där pyramiderna finns. Anledningen till detta är att den antingen rasat av naturliga skäl eller att ytan har demonterats genom åren.

Inne i Cheopspyramiden finns det tre stora kammare. En av dessa tre kammare är den ofullbordade kammaren som ligger i berggrunden under pyramiden. Den två andra kamrarna heter Konungens kammare och Drottningens kammare. En sak som gör att Cheopspyramiden urskiljer sig från de andra är att det i närområdet kring den finns tre mindre pyramider. Dessa tre pyramider hade som syfte att fungera som bland annat boende till Cheops fruar.

Byggtekniken som användes vid byggandet

Det finns inte särskilt många dokument från tiden då Cheopspyramiden byggdes. Den enda källan kring hur arbetet ska ha gått till är en dagbok som man hittade år 2013. Denna dagbok ska ha tillhört en person vid namn Merers och den hittades vid Wadi al Jarf. I dagboken var det beskrivet i detalj hur arbetarna skulle transportera kalksten från Tura till pyramiden som ligger i Giza. Texterna i boken gjorde att fyndet blev väldigt uppmärksammat av forskare och arkeologer.

Tidigare har man även kunnat fastställa att pyramidens stenar lyftes upp till sin plats med hjälp av träkranar. Dock är det viktigt att komma ihåg att trä var en bristvara under denna tid och troligtvis är det tveksamt att de kunnat använda endast träkranar. Detta då det troligtvis inte funnits tillräckligt med skog för att kunna upprätta rätt antal.

galore