Det finns någonting fascinerande i hur politiska ideologier tar sig uttryck i arkitekturens värld. I inga andra arkitektoniska stilar är ideologins betydelse lika tydlig som inom de totalitära. I det här inlägget ska vi titta närmare på vad som skiljer sig åt mellan olika totalitära byggstilar.

Du kanske inte är arkitekt, men om du jobbar inom ekonomi, IT, teknik eller marknadsföring och söker efter nya karriärvägar kan du vända dig till Bravura. Bravura riktar in sig både mot dig som står precis i början av din karriär och dig som känner dig redo att söka dig vidare. I och med det erbjuder de inte bara en förmedlingstjänst, de kan också coacha och rådgiva dig på vägen mot ditt nya jobb. Besök Bravura om du letar efter lediga jobb Stockholm, nästa steg i din karriär ligger bara ett klick bort.

Gemensamma nämnare

De totalitärt präglade arkitektoniska stilarna har en historisk förlaga i Frankrikes historia. Där föddes stilen som ett uttryck för idealen som rådde under Napoleon I. Stilen kallas för empire, en sober och allvarsam stil som hämtade inspiration från det antika Grekland. Det var en stil som passade perfekt att hämta inspiration ur för arkitekterna i framtidens diktaturer. Inte minst för namn som nazisternas stadsarkitekt Albert Speer. Speer vars huvuduppdrag var att ansvara för bygget av nazisternas nya huvudstad Germania.

Olika stilar baserade på ideologi

Enligt Wikipedia representeras totalitär arkitektur av byggnadsverk som uppfördes i Nazityskland, Mussolinis Italien och Sovjetunionen, främst under Stalins ledning. Den sistnämnda stilen är dock rent estetiskt väldigt annorlunda från byggnadsverken som uppfördes i Tyskland och Italien. De gemensamma dragen i alla arkitektoniska stilar som kan kallas totalitära är att de vill signalera makt och virilitet. Vilket utmynnade i stora, mäktiga byggnader. Den stalinistiska arkitekturen bär också dessa drag, den är dock mer ornamenterad än den fascistiska arkitekturen. Den fascistiska stilen är kal och ren. I kontrasten mellan den stalinistiska och fascistiska arkitekturen ser man en del av skillnaderna mellan fascismens och stalinismens politiska visioner. Fascisternas stil var ren för att påminna om den råa styrkans enkelhet och enhetlighet. Kommunisternas var präglad av socialrealismen och av lika delar futurism och traditionalism vilket gjorde den brokigare. Där var det kollektivet snarare än den starke individen som skulle framhävas. Båda stilarna byggde stort och mäktigt, demonstrerade att de bottnade i totalitära ideologier, men de bildar på grund av skillnaderna separata stilar.

Många fascistiska byggnader har förstörts

De flesta totalitära byggnaderna som finns kvar idag är stalinistiska. Exempelvis Kulturpalatset i Warszawa och Moskvas universitet. De fascistiska byggnadsverken har i hög utsträckning förstörts, förstörda efter andra världskriget eller i bombningar då det pågick. Det kanske mest kända exemplet på en fascistisk byggnad är Olympiastadion i Berlin.

galore