Det råder brist på hyresrätter i Sverige trots att det har byggts nya fastigheter de senaste åren. En del hyresrätter har också bildat föreningar där man gått ihop och bestämt att hyreslägenheterna ska omvandlas till bostadsrätter. En sådan omvandling kan vara tumultartad för en del hyresgäster som kanske inte känner att de har råd att köpa sin lägenhet. Å andra sidan får man inte slänga ut några hyresgäster om de mot all förmodan inte skulle vilja köpa – istället väntar man på att de ska flytta för att omvandla lägenheten.

Att köpa en bostadsrätt som nyligen omvandlats från hyresrätt innebär dock att du kan göra ett rejält klipp. Du kan till exempel få köpa din bostad 30 % billigare än marknadsvärdet och på så sätt göra en fantastisk affär.

Att tänka på under en omvandling

Om ni bildad en BRF finns det massor att tänka på och det kan ta ett tag innan ni fått kläm på allt som måste göras. När alla avtal är skrivna gäller det också att hitta ett företag som sysslar med en allomfattande fastighetsförvaltning för att underlätta både det byggnadsmässiga och det administrativa arbetet. En BRF måste se till att underhålla och ta hand om både fastigheten och omgivningarna för att locka folk att köpa hos dem.

Gör om din bostad med mer frihet

Du som köper en bostadsrätt har betydligt mer frihet att göra om och renovera inuti din lägenhet. Med massor av kreativitet kan du skapa ett fantastiskt hem, inte alltid till ett så högt pris som du kanske hade trott från början. Ta lite i taget och sälj din bostad dyrare senare. På dagens bostadsmarknad finns det chans att göra en riktigt bra affär genom att renovera upp och sälja dyrare än vad man köpte från början. Du kan också sätta en mer personlig prägel på ditt hem med en köpt bostadsrätt.

galore