Du tänker kanske inte så ofta på det, det tak som ligger på din bostad och skyddar dig från väder och vind. Trots det är faktiskt taket en av de viktigaste delarna på ditt hus och måste därför vara i bra skick. Ett dåligt tak kan leda till saker som fuktskador, drag och energispill. Du behöver därför se över ditt tak med jämna mellanrum. Är det skadat kan det behöva läggas om.

För att veta vilket skick ditt tak är i räcker det oftast inte med att du själv går upp och tar en titt. Istället bör du anlita en takläggare som är expert på området. Sådana hittar du hos https://www.villatakexperten.se/, alla med hög kompetens och lång erfarenhet. När det gäller ditt tak bör du helt enkelt inte slarva.

När är det dags att renovera taket?

Ibland går mindre skador på taket att åtgärda punktvis, men är skadorna omfattande är det dags att låta lägga om hela taket. En takläggare från Villaexperten kan enkelt hjälpa dig att avgöra vilka åtgärder som behövs hos dig.

Om du vill ha en fingervisning om när det kommer att vara dags att lägga om ditt tak kan du fundera över hur gammalt taket är och vilket material det är tillverkat av. Olika material håller nämligen olika länge. Generellt kan man säga att ett tak i tegel eller betong håller längst. Vissa påstår till och med att det kan hålla i upp till hundra år, men det beror naturligtvis på omständigheterna och väderleken. Ett plåttak håller i ungefär 30 till 40 år och ett tak av shingel håller i cirka 20 till 30 år. Börjar ditt tak blir väl gammalt är det alltså hög tid att ta hem en takläggare för att bedöma skicket och få en offert på eventuella åtgärder som behöver göras.

Vad kan hända om du inte renoverar ditt tak?

Att lägga om taket är ofta en stor kostnad, därför drar sig många för att göra det. Problemet är bara att de skador som kan uppkomma på grund av ett trasigt tak ofta blir dyrare. Stora snömassor kan i värsta fall göra så att taket rasar in om olyckan är framme. Ett otätt tak kan också göra att du får svåra vattenskador som är dyra att åtgärda. I värsta fall kan fukten sätta sig i takstolarna så att taket blir ostabilt.

En annan sak som är bra att tänka på är att värme försvinner uppåt. Har du ett dåligt tak kan det helt enkelt bli så att det släpper ut värmen då det inte är tillräckligt isolerat. Det kan i sin tur ge dig höga uppvärmningskostnader. Det finns med andra ord alla anledningar att åtgärda ett dåligt tak. Kontakta Villatakexperten för att få en bedömning av just ditt tak. Taket är nämligen en förutsättning för att din bostad ska fungera optimalt för dig och din familj. Att försöka spara in på reparationer är något som ofta kostar mer än det smakar.

galore