Rätt stenar till gången, rabatten eller uppfarten spelar en avgörande roll för husets yttre användning. En stilig stensättning ute gör dessutom mycket även för det visuella intrycket av huset som sådant.

Här kan du läsa mer om att lägga sten i trädgården eller på tomten samt lära dig mer om olika bergarter som fungerar bra i svenskt klimat.

Stenläggning utomhus

Genom att lägga sten ute på tomten eller uppfarten skapar du en härlig miljö runt omkring själva bostaden. Har du tidigare ingen erfarenhet av stenmaterial i samband med byggnation eller trädgårdsarbete är tipset att ta hjälp av en duktig plattsättare. En utbildad plattsättare är inte bara skicklig på att lägga golv och väggar till kök eller badrum utan också duktig på stenläggning.

Tänk på att planera miljön innan jobbet sätts igång och du kan antingen på egen hand ta fram en ritning över tomten. Ett annat tips är att ta hjälp av en arkitekt som kan ge bra invändningar på vad som skulle fungera bra utifrån ditt hus och trädgård.

Olika stenmaterial

Det finns ett tämligen stort utbud av material att välja bland när du ska lägga sten utomhus. Egenskaperna skiljer sig åt och det handlar helt enkelt om att välja den typ av sten du känner passar bäst till din trädgård eller tomt.

Granit är ett populärt stenslag i Sverige och bergarten som är magmatisk och uppbyggd med hårda mineraler ger hög hållbarhet. Den här typen av sten finns i olika färgtoner såsom grå, röd och svart. Även kalksten hör till de mest använda stenslagen i svenska trädgårdar och det är bara din kreativitet och budget som bestämmer dess användningsområde. Kalksten gör sig otroligt fin som golv både inne och ute.

Många väljer att lägga natursingel eller krossad sten utomhus eftersom det är en praktisk lösning som fungerar till det mesta. Den går utmärkt att dekorera med, men lika väl som sten till rabatten, uppfarten eller altanen. Det här är ett prisvärt alternativ för dig som inte vill lägga för dyra slantar på stenläggning ute.

galore