Det traditionella hemmet består av väggar och en och annan dörr. Men man behöver inte ha traditionella dörrar i sitt hem som ett sätt att få lite privatliv. Det finns många andra sätt att spärra av rum på. En del gillar inte dörrarnas utformning och tycker att dörrar inomhus inte är estetiskt tilltalande.

Tillhör du dem som till varje pris vill undvika att ha traditionella dörrar i ditt hem kommer du få välbehövliga tips och råd på hur du kan göra istället och vilka andra alternativ som finns. Det beror också lite på din budget och vad du har för stil hemma som avgör.

Dörrar – bra eller dåligt?

Oavsett om du bor i hus eller lägenhet och om du hyr eller äger din bostad, finns det garanterat en eller flera dörrar inomhus. I många fall kan dörrar vara bra att ha, som för privata rum som toaletten, i andra fall kan de vara i vägen och få hemmet att kännas trångt och instängt. Om du hyr din bostad behöver du inte rådfråga hyresvärden om du får ta bort dörrarna, så länge du sparar dem och lämnar dörrhålet intakt.

Olika dörrar för olika behov

Vill du ha en inredningsstil där inte vanliga, fyrkantiga dörrar passar in, finns det olika alternativ du kan välja på. Exempelvis:

  • Skjutdörrar. Att ordna en skjutdörr som avskiljare mellan rum är både praktiskt och stilrent. Dock är det kanske inte möjligt att du kan ordna en skjutdörr i din hyresrätt, vilket kan vara bra att känna till. Det här är ett dyrare alternativ jämfört med nedanstående förslag.
  • Gardiner och draperier. För att skapa en mjukare atmosfär i hemmet kan man ta bort de traditionella dörrarna och hänga upp gardiner eller draperier för dörrhålen istället. Det ger bra ventilation i hemmet och de kan bytas ut för att ändra tema inför exempelvis julen.
  • Bambuväggar. Vill du ha en exotisk känsla i hemmet kan du sätta upp bambuväggar för dörrhålen som ett sätt att skärma av rummen.
  • Vikväggar. Det finns många olika typer av vikväggar och dessa kan användas som rumsavskiljare, dörrar och mycket mer.
  • Begagnade dörrar. Vill du inte ha dina vanliga dörrar kan du hitta några begagnade som har en gammal och rustik stil för att charma till inredningsstilen lite.
galore