Det finns många längtansfulla människor där ute som drömmer om att starta sin egna byggfirma eller byggentreprenad. Både unga och lite äldre hantverkare vill kunna styra över sitt eget jobb och ta sin kunskap och erfarenhet till nästa nivå. Men hur gör man?

Företagande – inte för alla

Först och främst är det viktigt att poängtera att alla inte är gjorda för att driva en egen firma. Det krävs ett stort ansvarstagande som alla inte är ämnade för. Är du osäker på om du klarar av att driva en egen firma kan du göra det lite på låtsas i början. Om du redan har en anställning på 100 % hos en entreprenad, kan du gå ner i halvtid under en kort period och köra resten på egen hand. Under den tiden måste du jobba hårt för att få kunder att hitta och anlita dig. Om det visar sig att det går bra och du trivs, kan du gå vidare med att ansöka om F/A-skatt hos Skatteverket.

Marknadsföring – din livlina

Om du ska lyckas med din nya firma är det viktigt att du marknadsför dig. Hos företag som Fröbergs hittar du profilkläder och produkter som du kan använda dig av för att nå ut till allmänheten med ditt företag. Var inte blyg när du marknadsför dig. Det är ditt enda sätt att få kunder på, såvida du inte har möjlighet att få kunder via din anställning hos din nuvarande entreprenad eller byggfirma.

Härma andra

För att få tips och inspiration kan du ta reda på hur andra hantverkare gick tillväga för att starta upp sina byggfirmor. Lyssna på vad de gjorde för att lyckas och gör likadant. Du kommer troligtvis göra många misstag i början, därför kan det vara bra att försöka ta reda på vilka misstag som andra innan dig redan har gjort, så att du kan undvika dem.

galore