Sommarstugan är både en plats för rekreation och där man bygger om, håller på i trädgården och fixar bryggan eller altanen. Det är kombinationen av arbete och total ledighet som gör sommarstugan till en så kär vän för många av oss. Här kommer tipsen på hur du kan fixa iordning sommarstugan utan att tömma hela plånboken.

Sommarstugan

En halv miljon sommarstugeägare kan inte ha fel: det är värt att äga en sommarstuga. I Sverige finns det över en halv miljon fritidshus som är registrerade, men det finns självklart ännu fler sommarstugor. Det är något särskilt med att ha ett hem på ett annat ställe än hemma, så att säga. För många är också sommarstugan en plats som man återvänder till hela livet, oavsett hur livet ser ut och vart man bor. Platsen finns kvar, liksom minnen och gemenskap. Eftersom sommarstugan är ett slags livsprojekt, så blir det roligt att investera tid och pengar i stället, både i byggnader men också i trädgården. Om du har en sommarstuga eller ett hus, så kan du passa på att köpa blomjord och annat till trädgården hos byggmax – självklart hittar du också allt som du behöver för att bygga om.

Bygga billigt

Hur kan du då bygga och fixa iordning stugan lite billigare? Det är viktigt att inte vara dumsnål: spara in på rätt saker, men lägg alltid en bra grund till allt som du gör. Men det finns mycket som du kan göra själv och på så sätt spara in pengar. Om du drömmer om en stor altan så tjänar du in på att utföra arbetet själv, men det kan vara klokt att gå förbi en bygghandel och be dem titta på din ritning och såga bräderna i förväg. Detsamma gäller om du ska bygga ett dass eller annan mindre byggnad. Men du kan också spara in pengar genom att återanvända material. Om du har en gammal altan som ska till återvinningscentralen, så kan du faktiskt se om du kan använda delar av altanen någonstans i trädgården. Släng aldrig material på en gång, utan fråga alltid runt om det finns någon annan som är intresserad av ditt byggmaterial, särskilt hållbart material som byggsten som står sig i alla tider.

Det finns också mycket som du kan använda och skapa något nytt utav. Om du har många gamla fönster – eller kan köpa gamla fönster till ett billigt pris – så kan du bygga ett växthus av dem. Det kräver förvisso arbete, men då får du ett snyggt och personliga växthus för nästan ingenting. Ett annat tips är att använda en gammal eka till att bli en sandlåda eller blomsterrabatt. Det kan vara riktigt snyggt att ha en eka som står i trädgården, med prunkande rosor och en liten damm för fåglar och fjärilar.

galore