Taj Mahal är en byggnad som ofta får mycket uppmärksamhet, främst när man pratar om världens mäktigaste byggnader. Byggnaden ligger i Agra i Indien och den är ritad och konstruerad av flertalet olika arkitekter. Taj Mahal byggdes på order av mogulhärskaren Shah Jahan, han upprättade byggnaden till sin favorithustru Mumtaz Mahal.

Historien bakom Taj Mahal

Bygget av Taj Mahal påbörjades år 1632 men det slutfördes inte förrän ett antal år senare, omkring år 1643. Shah Jahan valde att bygga byggnaden ett kort tag efter att hans fru, Mumtaz Mahal, gått bort och den skulle hedra och fungera som en minnesplats för henne.

Taj Mahal är byggd i något som heter mogularkitektur, vilket kan beskrivas som en stil som kombinerar persisk och indisk arkitektur. Det är mycket som gjort att byggnaden blivit populär, dock anser många att det är arkitekturen som är det största anledningen.

År 1983 blev Taj Mahal utnämnt till att vara ett beundrat mästerverk av Unesco. På grund av detta tog de upp byggnaden på sin världsarvslista. År 2007 skulle Taj Mahal bli omtalad igen, då utsågs byggnaden till att vara ett av världens sju nya underverk.

galore